Politehnica: Calculatoare – anul 2, semestrul 1

  • Teoria Sistemelor

O materie care, pe mine cel putin, m-a facut sa-mi aduc aminte de liceu, nu pot spune exact de ce. Atmosfera cursului e un pic apasatoare, iar la ora 8 dimineata nimeni n-avea chef de aceasta apasare. Se facea prezenta, deci sala era plina. Ca sa prinzi loc bun, trebuia sa te scoli foarte devreme. Daca voiai sa dormi linistit, te sculai tarziu si te duceai in ultima banca. Ce am invatat? Ca EC101 e o sala mult prea mica si infecta pentru un curs cu prezenta. Ca femeia de serviciu stie sa fie si rebela. Ca nici chiar eu nu vreau sa stau mereu in prima banca mereu. Ca trebuie sa imi schimb iar ochelarii…

TS-ul e primul curs, zic eu, care te face sa iti dai seama ca in facultatea asta obiectele de studiu chiar au legatura unele cu altele. Aici veti folosi cunostinte de la Mate3 – transformata Laplace, transformata Z. Veti intelege unele notiuni de la EEA, veti afla ce se masoara in decibeli pe decada si nu va veti mai mira cand Cupcea va face grafice aparent fara nicio legatura cu lumea inconjuratoare. Ceva mai tarziu la Achizitii de Date si Electronica Digitala va veti aminti inca – poate – de unele notiuni „de cultura generala” cu care ati avut de-a face la aceasta materie.

Proful – Sever Serban – dicteaza repede si mult. Si vorbeste ca si cum ar citi dintr-o carte. A si scris o carte, pe care daca doriti, v-o puteti procura de la dumnealui. El insusi a spus ca la achizitonarea unei carti, 1 punct (din 10) este garantat adunat la nota studentului care  e dispus sa de 38 de lei pe o carte de „Sisteme de reglare automata”. Seminarul se face tot cu proful. Ce mi-a placut? O dovada extraordinara de organizare – stiai sigur ce subiecte pica la examen – pentru ca s-au facut la seminar – nimic din afara ariei deja acoperite la seminar. S-a pus foarte mare accent pe teorie.

Materie structurata in 2 parti: la partial se testeaza prima parte, la final cea de-a doua. Schema: 2 subiecte de teorie (se iau foile dupa 50 de minute, o ora) + 2 probleme – inca 50 de min. Trebuie sa faci 50% din subiectul de teorie si 50% din probleme.

Prezenta la curs e mai importanta decat esti lasat sa crezi. Face diferenta dintre un student picat si unul trecut.

Evaluare: Seminar+Prezenta la curs 10 puncte + 2 teme 2*10 puncte + partial  30 de puncte + examen final 40 de puncte.

Foarte multi picati din cauza teoriei. Refacerea partialului posibila la examen.

Atentie! Proful fumeaza la examen!

  • Elemente de Electronica Analogica

Prima intalnire cu groaza. Nicolae Cupcea stie cu siguranta sa se faca… respectat. Desigur, mult mai respectat s-a facut la ED ;)) (urmeaza sa povestesc ce s-a intamplat). O materie imposibila pentru marea majoritate a studentilor. Curs tinut cu 2 serii in EC105, amfiteatru la inceput neincapator (pana la al 2-3-lea curs), ulterior mult prea mare. Norocul celor prezenti la curs, deoarece, stand mai aproape de tabla, puteau sa tina pasul cu viteza de scriere/vorbire a domnului profesor. Se scrie repede. Se holbeaza lent. Studentii se holbeaza lent la infinitele formule si la derivatele „simpliste” care ocupa o tabla intreaga. La schemele deosebit de incurcate. Un pic de admiratie pentru un om care are atat de multe scheme in cap… pentru ca noi studentii ne-am straduit foarte tare sa le retinem pentru examen…

Pentru ca eram 2 serii la acest curs, la inceput proful era foarte iritat din cauza galagiei. Cand a trebuit sa predam prima tema, s-a enervat si a plecat de la curs, lasandu-i pe cei dorinici sa invete electronica cu buza umflata.

Problema principala: ca sa treci examenul trebuie sa iei la cel putin 3 dintre cele 5 subiecte nota 5. Cu alte cuvinte, daca obtii 10 10 4 4 4, pici. Au existat cazuri in care s-a picat sadic cu nota 8,20. Un student norocos cu 6 5 4 0 0 la examen si a carui medie totala este peste 5  trece. Structura: 2 aplicatii ( 1 PSF – il face aproape toata lumea, si o problema cu AO), 3 teorii.

Seminarul se face cu domnul Adrian Surpateanu. Si atat. Personal, nu am fost impresionata de dumnealui. Daca veti ajunge la facultatea asta, veti intelege de ce. Pentru ca am terminat cu electronica definitiv, pot sa spun ca… mi-a displacut total acest profesor. Din punct de vedere al cunostintelor de electronica, nu am nimic cu dumnealui. Dar nu ne invata nimic la seminarii. Pur si simplu pune o schema pe tabla, apoi in „30 de secunde” ne-o rezolva si se uita la noi „Ati inteles? :D” Se poarta ca si cum ar fi de datoria noastra sa invatam singuri sa descifram tainele electronicii… daca nu reusim suntem prosti. Daca reusim, ne arata el ca tot prosti suntem. Aveti grija sa nu-l enervati, s-ar putea sa aveti surprize la examen.

Laboratorul nu se stie cu cine se face… Depinde de grupa. Mihai Coman, cel cu care am facut eu, a fost OK. La laborator, note mari, atmosfera relaxata. La colcviu, crima si pedeapsa. Da o lucrare cu subiecte inclusiv din curs (calcule ale unor formule pe baza schemelor de baza din laborator). Dar pana la urma, baiat bun.

Teme? Cand le copiati de la singurele 2-3 persoane care chiar stiu sa faca tema, aveti grija sa mai modificati paranteze, notatii etc… In rest, am auzit ca au fost date si teme xeroxate. A fost si o tema de simulare in Multisim. Facubila.

Evaluare: seminar 10p + laborator 10p + 3 teme 3*10p + examen final 50p

  • Programare in Limbaj de Asamblare

Despre materia asta nu pot sa zic decat ca daca proful ar fi fost cu 20 de ani mai tanar, ar fi fost foarte sexi si toate studentele s-ar fi indragostit de el 😀

Curs – extrem de plictisitor… din cauza slide-urilor… din cauza ca era de la 8 dimineata vinerea… si din alte cauze… extrem de plictisitor.

Laborator – desfasurat dupa deviza „ai inteles? bine. n-ai inteles? mai gandeste-te” Toata lumea se uita nevinovat la laborantul care parca voia sa ne faca sa intelegem anumite chestii. Cand aproape intelesesem, trecea la altceva. Dar a adus bomboane inainte de Craciun… 🙂

La partial se da doar teorie. Circula o lista de subiecte. Circula si rezolvarile lor (ca sa nu te mai obosesti sa le cauti prin carte). Circula si zvonul ca se poate copia foarte usor. Dar nu intotdeauna… Cei care fac laboratorul cu proful vor avea surprize. Nu vor fi lasati sa copieze, dar mi se pare absurd sa copiezi cand la cursul dinaintea examenului partial ti se spun cele 5 subiecte pe care le vei primi…

Ce veti invata? Despre istoria procesoarelor, despre structura lor, despre Intel si despre cum se programeaza procesoarele. Si despre cum se programeaza intr-un limbaj foarte apropiat de cel al masinii. Trebuie sa uiti toata sintaxa C, C++ etc. Trebuie sa gandesti in limbaj de asamblare ca sa poti programa in limbaj de asamblare… :))

Examenul final se desfasoara dupa urmatoarea schema: 2 probleme – 1 ora. Prima problema – jumatate de ora – ti se ia foaia, a doua problema – jumatate de ora – ti se ia foaia. Apoi se poate reface partialul – daca l-ai picat, daca vrei marire, daca nu te-ai prezentat – 5-6 subiecte, o jumatate de ora, aceeasi lista de subiecte.

Evaluare: laborator 20p, partial 30p, examen final 50p.

  • Programare Orientata pe Obiecte

Un curs la care nu m-am dus, dar apoi mi-a parut rau, pentru ca jumatate din aplicatiile de laborator se faceau inainte la curs. N-am invatat Java decat inainte de examenul final. In cateva zile am inteles toate chestiile care un semestru intreg mi s-au parut a fi un mister. Nu cred ca are sens sa spun prea multe despre aceasta materie – „se studiaza Java” ar fi de ajuns. De ce? Pentru ca Florin Moraru a iesit la pensie. Deci studentii din seria CA nu se vor confrunta cu aceleasi probleme si dileme ca si noi. Din toata afacerea asta s-ar putea scoate un curs extrem de interesant… studentii vor sa invete Java. Important e sa vrea si profii sa ii invete pe studenti.

  • Analiza Algoritmilor

Am doar 3 cuvinte de spus aici: FELICITARI, CRISTIAN GIUMALE!!

Este primul curs in 2 ani de zile de care sunt cu adevarat multumita.

Cursul de 3 ore s-a desfasurat vinerea, de la 11 la 14. Cu toate astea, cred ca nu am lipsit decat de 2 ori. Calitatea cursului: nota 10 ar fi putin. Expunere clara. Daca n-ai inteles, se reia explicatia. Dar in principiu intelegi din prima. Curs interactiv. Glume presarate pe ici pe colo cand proful  vedea ca… frumoasele dupa amieze de vineri ne fac cu ochiul.

La analiza algoritmilor inveti despre algoritmi si despre… analiza lor. Ce feluri de algoritmi exista, cat de complecsi sunt ei. Cum sunt problemele. Cum demonstrezi ca un algoritm e corect? Cum specifici formal un algoritm. Aparent, plictisitor. In realitate, daca esti student la Giumale, nu ajungi decat sa-ti doresti sa faci toate cursurile cu el. Eu asta imi doresc… 😀

Laboratorul e un fel de seminar mai mult… Dintre asisteni, Traian Rdebedea e cel care face treaba cea mai buna. Intr-adevar, da lucrari si teme oarecum dificile, dar la examen iti vei da seama ca de fapt ce a facut el a fost mai mult decat util. Explicatiile lui nu se ridica la nivelul celor ale profului, dar cu siguranta ca lamuresc multe chestii si te ajuta enorm.

Evaluare:  40 de puncte examen final + 60 de puncte laborator (10 puncte activitate, 20 de puncte – 2 teste, 30 de puncte – 3 teme)

Mult succes!

Anunțuri

4 comentarii

  1. Bravo ! Scrii foarte bine ! Ti-a spus cineva ca ai putea ca ai putea sa devii o scriitoare de succes ? Sa stii ca vorbesc foarte serios . In alta ordine de idei , am dat de site-ul tau cautind pe google Adrian Surpateanu . Eu am facut cu dinsul electronica in 2oo6 cred . Mi-a placut enorm cum preda si cum gindeste . Cred ca nu l-ai cunoscut bine sau ca era sictirit . Daca vrei mai vorbim .

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s